
LEGAL ETHICS OPINION 1866    “OF COUNSEL” RELATIONSHIP 
 
 In this hypothetical, a solo practitioner, the sole member of a professional limited liability 
company (PLC), who specializes in federal and state income taxes and complex business and 
real estate transactions wishes to formalize his relationship with a law firm that he works with 
frequently. Currently, the firm associates him as co-counsel in cases that require his expertise, 
and he associates with the firm or outright refers it cases that involve litigation or commercial 
real estate transactions.  
  

The parties wish to modify and formalize their arrangement as follows: 

1. The firm and the lawyer will jointly market themselves and refer to the lawyer 
as either “Of Counsel” or “Affiliated Attorney;” 

2. In accordance with ABA Formal Opinion No. 330 (1972), the lawyer will be 
individually designated as “Of Counsel” or “Affiliated Attorney,” rather than 
his PLC, and the lawyer will not enter into this arrangement with more than 
two firms at any time; 

3. When the firm and the lawyer act as co-counsel on a matter, they will provide 
a joint bill to the client, accompanied by separate invoices of their individual 
fees and expenses; 

4. When the involvement is an outright referral, the referring firm will receive a 
referral fee, which will comply with Rule 1.5(e); and 

5. Other than these specific matters, neither the firm nor the lawyer will 
communicate or reveal confidences or secrets of any other clients or permit 
access to any documents or databases that would jeopardize other clients’ 
confidences or secrets.  

QUESTIONS PRESENTED 
 
1. Other than matters on which the firms are co-counsel, are any other clients of the firm 

deemed to be clients of the solo practitioner for conflicts of interest and other purposes? 
 
2. Other than matters on which the firms are co-counsel, is the referring firm responsible for 

ethical breaches that may arise in the receiving firm’s representation, and are clients that 
are referred from the solo practitioner to the firm considered to be clients of the solo 
practitioner for conflicts of interest and other purposes? 

 
3. If the fee arrangement complies with Rule 1.5(e) (including client disclosure), is joint 

marketing referring to the solo practitioner as either “Of Counsel” or “Affiliated 
Attorney” permissible? 

 
 
 
 
 
 
 
APPLICABLE RULES AND OPINIONS 
 
The applicable Rules of Professional Conduct are Rule 1.5(e)1, Rule 1.10(a)2, Rule 5.1(c)3 and 
Rule 7.5(d).4 Relevant legal ethics opinions are 1293, 1554, 1712, 1735 and 1850, along with 
ABA Formal Opinions 330 (1972) (withdrawn 1990) and 90-357 (1990). 
                                                
1 Rule 1.5 Fees 
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ANALYSIS 
 
 In order to answer your specific inquiry, the Committee must first review and refine the 
principles applicable to the “of counsel” relationship. The Committee has consistently defined 
the “of counsel” relationship as a close, continuing, and personal relationship between a lawyer 
and a firm that is not the relationship of a partner, associate, or outside consultant. The 
relationship must involve some element of the practice of law, and cannot be limited to a pure 
business affiliation; the “of counsel” may not simply be a forwarder or receiver of legal business 
to or from the firm.  
 

The “of counsel” designation is commonly used to describe several different types of 
relationships, including a retired partner of the firm who continues to be associated with the firm 
and available for consultations either with members of the firm or with clients directly, a part-
time practitioner who has a different status than other members of the firm, such as a retired 
judge or former government official, or regular employees of the firm who occupy a status 
between partner and associate (typically lawyers who are too experienced to be considered 
associates, but who are not going to become partners for lifestyle or practice reasons). All of 
these uses of the term are permissible, since each arrangement involves a close, continuing 
relationship with the firm. 
 
 The term is also commonly used in a way that is not permissible: to describe the 
relationship between a lawyer or firm and a national law firm that solicits cases throughout the 
country and then makes geographically-based referrals to its designated lawyer or firm in each 
                                                                                                                                                       
*** 
(e) A division of a fee between lawyers who are not in the same firm may be made only if: 
     (1) the client is advised of and consents to the participation of all the lawyers involved; 
     (2) the terms of the division of the fee are disclosed to the client and the client consents thereto; 
     (3) the total fee is reasonable; and 
     (4) the division of fees and the client’s consent is obtained in advance of the rendering of legal services, 
preferably in writing. 
 
2 Rule 1.10 Imputed Disqualification: General Rule 
(a)  While lawyers are associated in a firm, none of them shall knowingly represent a client when any one of them 
practicing alone would be prohibited from doing so by Rules 1.6, 1.7, 1.9, or 2.10(e). 
*** 
Comment [1] explains, “Whether two or more lawyers constitute a firm as defined in the Terminology section can 
depend on the specific facts. For example, two practitioners who share office space and occasionally consult or 
assist each other ordinarily would not be regarded as constituting a firm. However, if they present themselves to the 
public in a way suggesting that they are a firm or conduct themselves as a firm, they should be regarded as a firm for 
the purposes of the Rules. The terms of any formal agreement between associated lawyers are relevant in 
determining whether they are a firm, as is the fact that they have mutual access to information concerning the clients 
they serve. Furthermore, it is relevant in doubtful cases to consider the underlying purpose of the Rule that is 
involved. A group of lawyers could be regarded as a firm for purposes of the Rule that the same lawyer should not 
represent opposing parties in litigation, while it might not be so regarded for purposes of the Rule that information 
acquired by one lawyer is attributed to the other.” 
 
3 Rule 5.1 Responsibilities of Partners and Supervisory Lawyers 
*** 
(c) A lawyer shall be responsible for another lawyer’s violation of the Rules of Professional Conduct if: 
     (1) the lawyer orders or, with knowledge of the specific conduct, ratifies the conduct involved; or 
     (2) the lawyer is a partner or has managerial authority in the law firm in which the other lawyer practices, or has 
direct supervisory authority over the other lawyer, and knows of the conduct at a time when its consequences can be 
avoided or mitigated but fails to take reasonable remedial action. 
 
4 Rule 7.5 Firm Names and Letterheads 
*** 
(d) Lawyers may state or imply that they practice in a partnership or other organization only when that is the fact. 
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state. In this case, it is not appropriate for the lawyer to be designated as “of counsel” to the 
national law firm, because the relationship consists only of forwarding/receiving business and 
there is otherwise no relationship between the lawyer and the national firm. 
 

Accordingly, a lawyer who is “of counsel” to a firm is associated with that firm for the 
purposes of the Rules of Professional Conduct, including the fee-sharing and conflict of interest 
rules. Rule 1.5(e) addressing fee-sharing between lawyers not in the same firm does not apply to 
the firm’s relationship with a lawyer serving as “of counsel.” When a lawyer becomes of counsel 
to a firm, all conflicts are imputed from the lawyer to the firm and vice versa. This imputation 
cannot be avoided by screening the lawyer from other cases in the firm or otherwise limiting the 
information available to him; Rule 1.10(a) provides for an absolute imputation of conflicts 
between lawyers who are currently associated in a firm.  
 
 Applying these general principles to the hypothetical situation presented, it is clear that 
the lawyer and firm may either have an occasional relationship in which conflicts are not 
imputed beyond specific cases and fee-sharing must be done in accordance with Rule 1.5(e), or 
the lawyer may become “of counsel” to the firm, which would impute all conflicts of the firm to 
the lawyer. Once the lawyer and the firm begin to hold the lawyer out as “of counsel” to the firm, 
conflicts will be imputed between the two regardless of whether the lawyer actually has any 
information about the clients of the firm or vice versa. However, the lawyer also cannot avoid the 
imputation of conflicts merely by refusing the title “of counsel;” if the lawyer holds himself out 
to potential clients as being closely associated with the firm, or if he in fact is closely and 
regularly associated with the firm, then conflicts will be imputed to him regardless of the title he 
uses. Likewise, Rule 7.5(d) permits the lawyer and firm to describe their relationship as an “of 
counsel” relationship if that is the case. 
 
 In order to avoid association with the firm for conflicts purposes, the firm may limit the 
lawyer’s relationship to that of an independent contractor, sharing fees with the firm pursuant to 
Rule 1.5(e), and working on specific matters in which the firm’s clients require his specialized 
skills with each client’s consent to the lawyer’s participation at the outset of the representation. 
This relationship must remain limited though, in order to avoid imputation of conflicts. If the 
relationship between the lawyer and the firm is limited in this way, then the lawyer and firm 
would apply the analysis of LEOs 1712, 1735, and 1850, governing lawyer temps and other 
forms of “outsourcing” of legal services, in determining whether and to what extent the lawyer 
would be considered to be associated with the firm for conflicts purposes.  For example, if the 
lawyer’s access to information is restricted solely to those matters on which he or she is working 
on a temporary or occasional basis, the lawyer would not be considered associated with the firm 
for conflicts purposes. 
 
 Although conflicts would be imputed between the firm and any lawyer who is “of 
counsel” to that firm, the lawyer and firm would not generally be liable for one another’s ethical 
misconduct on cases that they were not handling together. Rule 5.1(c) limits a lawyer’s 
responsibility for another lawyer’s ethical misconduct to circumstances where the lawyer knew 
about the other lawyer’s conduct and either ordered or ratified it, or was in a supervisory position 
over the other lawyer and failed to take remedial actions. When the “of counsel” lawyer and the 
firm are not working together on cases, neither the lawyer nor the firm is supervising or directing 
the other’s behavior, and generally will not be aware of one another’s actions. There would 
therefore be no basis for holding the lawyer or the firm responsible for one another’s actions 
when they are not associated on a particular case. 
 
 This opinion is advisory only and is not binding on any court or tribunal. 
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